År med empirisk frustrasjon har funnet sitt sjokkerende svar; Vinterrypa flyr med radar.
Sjekk de hardtslående bevisene her. Bildene viser novemberskutt rype, fra Kvaløya, som slår fast at rypa ikke bare anlegger vinterdrakt, men at evolusjonen også har sikret den et mildt sagt overraskende forsvar når snøen uteblir.
Sjekk også forskjellen; den ene med radar, den andre uten. Ting tyder på at det ikke er tilfeldig hvem som blir vaktleder når kritthvite individer samler seg i snøfritt fjellterreng.
Dette gir svar på mange års frustrasjoner. Man ser dem på flere hundre meters avstand, der de lyser opp som xtremt synlige plastposer. Men du slipper nesten aldri nær nok til å dra et haglskudd. Nå vet vi hvorfor.
Disse to eksemplarene er skutt på hvert sitt vis, men samme dag, i samme område. Den første fra en flokk som - nær sagt; som alltid - lettet ca 50 meter unna. Av en eller annen grunn endret de mening, etter å ha landet i en fjellside om lag 300 meter borte, og kom mot meg igjen. Jeg krøp bak en stein. Og dro ned den bakerste.
Det var den med antenne.
Senere på dagen fikk jeg den andre; en single stegg, som ikke hadde antenner nok til å slå vingene ut i flukt før det var for sent. Som man kan se, så har den ingen radar.
Legg merke til at det ikke bare er utviklet antenner; antennene er festet til en tallerken. Det er grunn til å tro disse fanger opp alle soniske forhold. Og at jeger mot kritthvit rype i snøfritt terreng er rått parti.
En trøst finnes dog. Det er grunn til å tro at rypa slipper denne radaren fra sin vinterdrakt straks snøen kommer. Det ligger nemlig i kamuflasjens natur, at det ikke har behov for denne lenger da.
Ka e dettan? E d du som har festa nokka på den eller? Eller kanskje de e radiomerka fugl, sånn forsker greier?
SvarSlett