mandag 9. november 2015

Turbok for Senja og Midt-Troms

Denne uka startet sommeren 2016. Turbok for Senja og Midt-Troms er 1,3 kilo turglede; 360 sider krydret med 130 turer i ni kommuner, tre nasjonalparker, over 400 bilder, herlige anekdoter og kart for hver eneste tur. Det har vært en ære å få beskrive et så flott og rikt turområde.


Boka er i sin form i nær familie med Turboka - 150 små og store turer rundt Tromsø, som ble gitt ut i 2013. Turbok for Senja og Midt-Troms beskriver dagsturer til fots i sommersesongen - turer som ikke krever hjelpemiddel. Den har en lavterskel tilnærming, men inspirerer også til skarpere utfordringer.
Knyttet opp mot turene finner du også små anekdoter. Om nå- og datid. Dramatikk og morsomheter. 

Til hver kommune er det små artikler, om alt fra sola som klokke, til bruk av kart og kompass og tips om hvordan ta et enda bedre turbilde. Også i bokas bakerste del, finner du egne historier - samt en egen kartdel. 

Over 400 fantastiske bildet, som inspirerer

Senja har, naturligvis, en sentral plass. Av de ni kommunene som beskrives, er fire på Senja. Omlag halvparten av turene er derfor fra denne, verdens vakreste øy. Senja er magi! Perlene ligger tett, enten du finner vei i Tranøy, Torsken, Berg eller Lenvik. Fra øverste Breidtinden, til kritthvite strender i lavlandet. Variasjonen er enorm: Senja kalles, med rette, et Norge i miniatyr. Og har en tur for alle.





Boka åpner også øynene for alt det fantastiske turterrenget som finnes på fastlandet i Midt-Troms. Som turområde, for mange mye kjent for sine lange turer i DNT sitt velholdte hyttenett. Dagsturene er ikke like kjent. De fortjener økt oppmerksomhet, enten de heter Sultinden i Lenvik, Strømsørstien i Bardu, Sollitinden i Målselv, Dyrøya på langs eller mektige Steinora i Sørreisa. For ikke å snakke om heftige Tamokdalen og Litjegrotta i Balsfjord.







Boka er gitt ut av Midt-Troms friluftsråd, og er et perfekt punktum på Friluftslivets år 2015. Den skal vise vei, men mest av alt inspirere til å komme ut og kanskje prøve noen helt nye turmål. Det er også et mål å styrke respekten for den flotte naturen vi har, og for alle enkeltpersoner som gjennom frivillig arbeid legger til rette for mulighetene.

Denne boka er blitt til takket være over 100 bidragsytere. Den er et stort dugnadsprosjekt. Jens Kristian Nilsen har, som i Tromsø-boka, vært fotoredaktør. Han har også denne gang tatt flyfoto som kan ta pusten fra alle. På disse har vi tegnet ruter og satt på stedsnavn.
Madeleine Hanssen (sjekk bloggen turtryne.com), Sissel Landset og Hans Peder Pedersen har øst av både sine fantastiske bilder, men også sin ekstreme lokale kunnskap. Sammen har vi fem vært redaksjonen i to år - bak boka ligger i sum flere tusen timer frivillig innsats.
Og med på laget har vi hatt hobbyfotografer og kjentfolk i alle kommunene. Uten disse hadde ikke boka blitt til, ganske enkelt. De fortjener alle en stor, stor takk.













Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar