tirsdag 23. september 2014

Elgjakt i lekekassen

På mandag starter elgjakta. Det minste vi skylder grunneierne som gjennom hele året lar oss få leke i deres utmark, er å vise dem respekt de få dagene jakta pågår. Derfor: Tenk deg om før du velger sykkelspor.
Min oppfordring er klar: Ikke sykle der grunneierne jakter elg.

Denne karen lever utsatt de neste dagene - det trenger ikke du å gjøre.

Allemannsretten står like sterkt i jakttid som i ”fredstid”. På Kvaløya er det mange elgvald. Flere av dem dekker noen av de mest brukte lekeplassene for oss terrengsyklister. I området som strekker seg fra Håkøybotn til Straumsbukta, med sykkelspor på kryss og tvers, skal det skytes mange dyr.

Selv om allemannsretten står aldri så sterkt, tenker jeg det er vanvittig lett å respektere ønsket om at det ikke sykles i jaktterrenget under jakta. Det er disse folkene vi låner området av hele resten av året; å la dem få jakta i fred er en beskjeden gjenytelse.
Det er nemlig lett å forstå at det kan være sykt irriterende med et gjeng terrengsyklister som dundrer midt inn midt i elglosen. Bruk derfor disse dagene til å unne deg noen velfortjente hviledager, eller sykle der det ikke er jakt.
Sykkelhøsten er dessuten fortsatt ung: I Straumsbukta gjorde de seg ferdig med elgjakta i løpet av tre dager i fjor.

En terrengsyklist blir liten på stien - og kommer raskt på.

Elgjegerne har god oversikt på terrenget, og følgelig også om det er folk på ferde. Men en terrengsyklist i stor fart, utgjør naturligvis en annen potensiell fare enn en bærplukker. Man skal være ekstremt uheldig for å havne mellom skytter og elg – men det er heller ingen grunn til å friste skjebnen. 
I Straumsbukta skilter de alle hovedinnganger til terrenget. Det er godt forebyggende arbeid. For oss terrengsyklister vil det i praksis si alle grusveier og stier som vi bruker for å komme til det normale stinettet.
Det finnes dessverre ikke noe felles register, som beskriver hvor det til enhver tid er elgjakt på Kvaløya, eller når man har felt alle dyr og er ferdig. Men områdene er store, og det er slettes ikke sikkert at jakta pågår akkurat der du har lyst til å sykle.
Med litt innsats får du tak på lokale kontaktpersoner.

I Straumsbukta kan du ringe Jørn Jørgensen (908 59 217) for å sjekke status.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar