lørdag 1. august 2015

Drømmetur til Sverige

Holymalony, for en sinnsykt flott sykkeltur! Signaldalen til Pältsa er kanskje den fineste sykkelturen du kan gjøre i Troms.

Flyt langs nordeuropas lengste morenerygg (trykk på bildet for større utgaver og bedre kvalitet)


På veien får du med deg nordeuropas lengste morenerygg: 11 kilometer eventyrlig flytsti, som binder Norge og Sverige sammen - fra like etter Gappohytta og nesten helt frem til svenske Pältsastugan.
Tur/retur legger du bak deg drøyt 46 kilometer. Du sitter på setet så godt som hver eneste meter om du vil, og har litt ferdigheter gjennom de få steinpartiene du møter.
Også elvekryssingene går som en lek.

Takk til Roar, Jon og Thorleif - en særlig takk til Thorleif for initiativet.

Vendepunktet. Pältsastugan: Thorleif, Jon, Roar og bloggeren.

Vi var skeptisk da vi kjørte inn. Både fra Tromsø og fra Senja møtte vi lavt skydekke og våte forhold. Alt hang lavt i fjellene, også opp gjennom Signaldalen. Fra turens høyeste punkt, ved Gappo, åpnet alt seg helt opp. Sol, vindstille, flyt, lek, fryd og hyggelig selskap fra en zillion mygg preget resten av turen.

Trykk her for Garmin-spor av turen. 
Trykk her for en annen, fantastisk langtur i svensk villmark.

Vi startet turen helt øverst i Signaldalen, fra Rognli. Første etappe går langs en god traktorvei, som blir til en fin-fin firehjulsvei som stiger jevnt til like over skoggrensa. Følg firehjulsveien ved skoggrensa - ikke den steinete DNT-stien. 
Oppe på platået får du pusten tilbake, og kommer raskt til Gappohytta drøyt 700 meter over havet. 

Været i starten var sånn passe, men Thorleif kunne vei - og pekte retning.

Fin bru like etter Gappo - morenryggens norske start like foran.

Fra Gappo sykler du noen hundre meter, runder en fjellknaus - og 10 kilometer morenerygg åpenbarer seg. Det er mulig å miste pusten av mindre. Dette er terrengsykling på sitt aller fineste; en stisyklists våte drøm, der du flyter opp egga - med rå kulisser på alle kanter.
Det eneste som forstyrrer flyten, er at slike opplevelser bare må fotograferes.
PS! Prøv høyresiden av Gabhojavri, like etter at du har forlatt Gappo. Da unngår du den vesle steinen denne lange sykkelturen har, og du ledes naturlig inn på morenen i andre enden av vatnet. Litt lenger, men langt mer behagelig.

Majesteter på over 1400 meter følger med deg underveis langs morenen.

Dagens første punktering

 Litt guts, og også elvekryssinger blir en lek. Og underholdning for fotfolket.

...mens noen har så lett sykkel at den bare holder seg oppå vannet.

Pältastugan er bemannet i sommersesongen, og stugverten hilser deg velkommen fra trappa. Varm, svensk gjestfrihet. Her kan du overnatte, om du vil - eller bare slappe av og lage din egen mat med medbragt. Vi valgte det siste, i et herremåltid. Finlenderne som kom vandrende opp fra andre siden, holdt seg til badstuen.
Like ved hytta, renner en bekk som kommer opp av et naturlig oppkomme. Her er det rigget til med badekulp, som holder fine fire grader. 
Et bad her er obligatorisk.

Roar gir uttrykk for hva han synes om badetemperaturen.

Stappmett på Mr. Lee sine nudler, skinke og hvitløk vinket vi farvell til stugverten. Til Pältsa var det på gjensyn. Dette er en tur som må gjentas. 
Vil du gjøre sykkelturen enda lenger, drar du til med de siste drøye tre milene ned til den nordsvenske bygda Keinovuopio.

Tidsbruk: Vi var ni timer på tur - fem av dem syklet vi i veldig rolig tempo, godt inne i komfortsone 1. Resten ble brukt til pauser og prat på Gappohytta og underveis, middag og bad på Pältsastugan, sju-åtte fotoshoots og to punkteringer.

 Samme flyten hjem.

Dagens andre punktering: humøret er på topp. 

Takk for turen, folkens.

2 kommentarer:

  1. Takk for fin reiseskildring som inspirerte oss til å ta samme turen. En kommentar til rutevalg fra Gappo: I stedet for å krysse elva på broa nedenfor hytta, er det bedre å fortsette på sørsida av Gabhojavri. Fin lyngmo og supre sykkelforhold. 20-30 m dytting/bæring av sykkel i den østre enden av vatnet. Dessuten en kommentar om navn opå fjelltopp: Toppen på bildet der gjengen står ved Peltsastugan er ikke Paras, men en av de to Peltsatoppene. VH Lars S.

    SvarSlett
  2. Takk, Lars - jeg justerer. Fruen og meg repeterer turen til helga - det går rykte om at det er flere på vei: kan bli bra med syklister i fjellet. God helg.

    SvarSlett