søndag 10. juni 2012

De ekte heltene


I dag vil jeg hylle norsk frivillighet - og Norsk Folkehjelp i særdeleshet. For første gang har jeg tatt i bruk et nødnummer.

Svigermor var uheldig under en tur på yttersiden av Kvaløya, falt og brakk foten. Selv den minste bevegelse var så smertefull, at vi raskt slo fra oss å bære henne mer enn noen nødvendige få meter.
For første gang i mitt liv valgte jeg å ringe et nødnummer - 113. De tok umiddelbart regi på situasjonen, og i løpet av to timer var Norsk Folkehjelp på plass med ikke mindre enn fem personer. En time kjøretur fra Tromsø. Alle frivillig revet løs fra sin frisøndag. Den ene brøt opp fra oppussing av rommet til sin datter, en annen fra hundetrening på Brevikeidet, en tredje kom fra egen bursdagsfeiring. De siste vet jeg ikke, men de satt garantert heller ikke stand-by og ventet på oppkallingen.
I dag kom det til og med et medlem fra sjøsiden; han var i nærheten og fisket, ble varslet, fant oss - men kom seg på grunn av full fjære ikke i land.

Svigermor fikk all den assistanse hun trengte. Profesjonell bistand til yttergrensa, og fem råsterke par hender fra Norsk Folkehjelp som bar henne gjennom kronglete skogsterreng til ambulanse, og skysset henne videre til full utredning på sykehuset.

Tenk at vi er så svineheldig at vi bor i et slikt samfunn. Der beredskapen er slik at man kan ringe etter hjelp - og få det. Det er ikke en selvfølge de fleste steder på kloden. At vi får den innen kort tid. At det er frivillige som stiller opp, og gjør denne beredskapen mulig.
Og at vi ikke trenger å betale en eneste krone.

Jeg blir så full av ydmyk takknemlighet. I dag hyller jeg derfor frivilligheten, som gjør at vi har en slik beredskap. Som gjør at vi kan få hjelp når vi trenger det som mest. Uten at vi blir spurt om hvorfor og kredittkortopplysninger.
Frivilligheten kommer i mange navn og varianter. Norsk Folkehjelp, Røde Kors, Norske Alpine Redningsgrupper, Norske Redningshunder, Norsk Radio Ræle Liga. Det er sikkert mange flere.
Felles for dem alle er at de personene som stiller opp ikke får ei krone betalt - og de er der for deg på sin fritid. De ekte heltene.
Fra før er jeg medlem hos flere av de overnevnte, i dag ble jeg medlem også hos Norsk Folkehjelp. Vil du også bli medlem, trykker du på denne linken:
http://www.folkehjelp.no/no/bli_medlem/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar