søndag 26. januar 2014

Vakker og bedragersk

De er forførende smellvakre. Og har de siste dagene bygd seg opp i et antall på fantasillioner. Men som alle forførere, har de også en side som ikke er like trivelig.

(klikker du på bildene, får du bedre gjengivelse)

Flere uker med sprengulde har gitt de beste vekstvilkår for rim- og iskrystaller. Å åle seg blant disse er en djevelsk kald skattejakt, der de blinker som små diamanter i lav januarsol. Det er likevel verdt hver eneste blånegl.

Men disse kunstverkene kan også være bedragere, særlig for oss som er glad i fjellet og venter på nytt påfyll. 
Mange steder har de potensiale i seg til å utgjøre en risiko: et fjell full av rimkrystaller oppå et knallhardt skarelag kan gi dårlig feste for nysnøen. På min skitur i høyden i dag, kjørte jeg i opp mot 20 centimeter med bare iskrystaller. En fryd å svinge i, men festet mot skarelaget var lik null.
For oss som er mye rundt, ser man at det stor forskjell fra område til område - selv innfor liten radius. Det gjør dessverre ikke vurderingene lettere.

Alle de avbildede krystallene er fotografert på ca. 220 meter over havet.
Klikk her for å se bilder av mer klassiske rimkrystaller.


Ikke et er likt


Tor Andre Skjellbakken har greit oppsummert varsom.no sin beskrivelse av disse krystallene - uansett hvor de befinner seg i snødekket:
Snølag som består av store krystaller er mer porøse, har få kontaktpunkter og er svakere enn andre snølag. Disse kan lett føre til at snøskred løsner. Slike snølag kalles vedvarende svake lag, fordi det kan ta lang tid før snøkrystallene omdannes til mindre farlige krystaller.

I klartekst betyr dette:
Den generelle skredfaren er liten akkurat nå, men selv i stabil kulde øker den. 
Første snøfall vil skjule disse smellvakre krystallene - det er da de blir bedragersk: Som skjulte, svake lag under nysnøen. Det samme skjer når vindtransportert snø legger seg oppå disse. 
Og det er en situasjon som kan vare. 

Minst like farlig er det du ikke ser i dag: Kantkornete krystaller - rennsnø - som kan bygge seg opp fra bakken. De siste ukers sprengulde har i kombinasjon med jordvarme gitt et solid utgangspunkt for dannelsen av dette. Spesielt i områder med tynt snødekke. Såkalt "oppbyggende omvandling" bryter ned bindingene gammelsnøen har. Skredfaren øker, kanskje mer i morgen enn i dag.
Les mer om vedvarende svake lag her: varsom.
Og husk: det er i områder med tynnest snødekke man lettes trigger de svake lagene.

Vel, det var dagens preken…
I mellomtiden anbefaler jeg å kle deg godt, legge deg helt ned i snødekket og nyt det som møter deg der nede: ingen kunstner er som naturen selv. 
Her er noen flere av dem jeg fant i helga:






























Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar