tirsdag 8. september 2015

Helt xtremt

Takk for et helvetes ritt, Skaidi Xtreme! Dere lever virkelig opp til navnet. Derfor kan jeg knapt vente et helt år før vi skal tilbake."Vi elsker å sykle, og vi elsker natur. Et rått, ekte og urørt terrengritt, i flotte omgivelser og med gjestfrie folk. Vi vil vise fram det beste vi vet; sykkel, terreng, mat og underholdning".

Slik heter det i innsalget på nettsiden. Tror meg: det er bedre. For Skaidi Xtreme er så vanvittig mye mer enn et steintøft terrengritt. Det er et unikt konsept.

Jeg hadde egentlig lagt startnummeret på hylla. For godt, trodde jeg. Syresuget var på komfortabel avstand - enduro og tursykling er behagelig moro. Inn til en utfordring ramlet inn i face-boksen: Skaidi Xtreme. Guttetur til Finnmark. Hurtigruten fra Tromsø. Mat. Gjestfrihet. Og et terrengritt jeg aldri ville glemme.

Xtremt tøft - sinnsykt minnerikt.

La meg si det straks: Skal du sykle bare et eneste terrengritt de neste årene, så kryss av for Skaidi Xtreme. Og kjøp hele pakka.
Gjengen bak Skaidi Xtreme har klart å skape et produkt som er så komplett, så inkluderende, så innholdsrikt og så rått at man umiddelbart blir blodfan.

Vi valgte kystens fineste riksvei, Hurtigruta, opp og ned. En fin og behagelig reise - og perfekt for et vennegjeng. Anbefales.

 En fantastisk sjøreise som opp- og nedladning: perfekt kameratbygging

Treretters av høyeste kvalitet begge veier - med solid, gratis påfyll.

På hurtigrutekaia i Hammerfest ble vi tatt i mot av den smørrblide arrangøren. Syklene i én transport - og vi i buss til Skaidi. Alt linet opp og klart, selv om morgenen akkurat var rundet 06.00.
I Skaidi ble vi møtt av rittsjef Odd Peder Wang-Norderud og hans høyre og venstre hånd, kona Susanne Daae, i døra. Håndhils og presentasjon. De står på pinne for deg fra du gir dem mulighet til det.
Innlosjert på hotellet, lokal mat av beste kvalitet gjennom hele helga, konsert fredags kveld, bankett lørdag, sykkelservice, egen guidet gjennomgang i løypetraséen - og "har du det bra" hele tiden.
Til en så lav pris at det nesten ikke er til å tro.
"Vi bruker sponsorpengene til å holde prisene til deltakerne nede. Dette gjør vi av glede - ikke for å tjene penger. Vi vil lage noe helt eget." Sier rittsjefen - som nok har dette arrangementet i hodet 364 dager i året. 
En bånn dedikert person (og jævlig god syklist), som har fått med seg et stort kompisgjeng fra Hammerfest med akkurat samme entusiasme. Sammen har de skapt nettopp det: noe unikt.


 Et komplett konsept: reise, mat, konsert, opplevelse og sykkel. 


Og nå plotter også de aller beste Skaidi Xtreme inn på sin konkurranseliste. Ariane Kleinhans fra Sveits var her for andre året på rad. Hun er en av verdens beste.
"The colder the weather, the warmer the people", sier Ariane presist om folkene som står bak.
Den danske mester, Søren Nissen, kom med årsfersk verdenscupseier i beltet. Den norske mester Ola Kjøren hadde med ukesfersk seier i Ultrabirken. Andre storheter som Lars Granberg og Henrik Kippernes var i den stjernespekkede lineupen.
Rundt dem de råeste skinnene i nord, med Daniel Boberg Leirbakken i spissen: Offroad Finnmark og Skaidi Xtreme har skapt noen terrengsyklister som landsdelen knapt har sett før. Gråspettede gubber fra Finnmark i hopetall som lukter svidd. 
Min egen klasse; 50-59 år, ble toppet av tre karer fra Nordlysbyen som alle syklet raskere en beste rytter i ungdomsklassen 40-49 år. Vinneren, Per Kåre Jakobsen, var nummer 10 totalt, med en tid som er vanskelig å fatte. 

 Dansk dynamitt: Søren Nissen

Sveitsisk perfeksjonisme; Ariane Kleinhans i pre-start-prat med rittsjef Odd Peder. Ola Kjøren vet hva som venter, og biter negler.

Lars Ragnar Manengen krysser en av elvene.

Ingen kommer umerket fra rittet. Ikke bare er det en stor naturopplevelse - det tømmer deg fullstendig. Det er spesielt å komme til mål med melkesyre langt inni luggen - men med mest i armene. Fordi du blir kastet rundt, ristet og malt i stykker kilometer for kilometer på vidda.

Det er lange viddestrekk. Etter krevende firehjulsveier, små og store stier - noen steder ingen stier, men bare merkebånd på staker i lyngen. Et underlag som aldri gir hvile. Som i et øyeblikk går rett til himmels, i neste beint ned. Og i Skaidi merker de ikke de tøffe nedkjøringene med varselskilt - det står heller ingen og vinker med hvite flagg. Alle tar ansvar for seg selv.
Det er så teknisk og så tøft fysisk, at man bare må elske det. Det tøffeste terrengrittet jeg noen gang har syklet.
Under banketten lovte jeg 25 fra Tromsø neste år. Dobbelt av i år. Det bør vi klare. Minst!

Thorleif leter etter startposisjon

Roar, Jon og Terje setter fart fra start

Vakkert - steinhardt

 Selv Kaldfjords beste syklist, Håkon, må av sykkelen der det blir mest teknisk

 Nils Petter i perfekt driv ned fra høyeste punkt


 Noen steder er stien så krevende, at det er best å holde seg utenfor

Stålmannen Tommy 

 Roy Hugo - vår beste mann i voksenklassen


 Utflukt

 ...med fokus på lokal mat

 - og opplevelser

Kjøttvikvarden

Superduo: Susanne og Odd Peder

1 kommentar:

  1. Du glemte å si at vi fikk Captains table på Hurtigruten sørover!

    SvarSlett