mandag 14. august 2017

Med hjertet utenpå drakta

Høstens terrengsykkelmeny er av det aller beste og mest eksklusive slaget. Det blir sånn, når det stelles i stand til fest av folk som har et hjertet som brenner for både idretten, andre mennesker og bygda si.
Til helga er det Lavkarittet. Kanskje Nord-Norges fineste og mest spektakulære terrengsykkeltrasé. Ingen går høyere enn Lavka.
Neste helg er det nyskapningen Sans Senja Offroad. På eventyrøya Senja, som har noe av det ypperste som er mulig å oppdrive av terrengsykkelstier. Det blir #senjamagi.
Første helga i september inviteres det til høstens vakreste eventyr: Skaidi Xtreme. En ekstrem fin opplevelse av både terrengsykling, natur, vennskap og vertsskap

Alt skapt av ekte entusiasme for de mulighetene noen ser rett utenfor sin egen stuedør.

Tre helter med stort hjerte: Odd-Peder Wang Norderud, Sigmund Steinnes og Kjell Harald Horn.


I Skibotn fant Sigmund Steinnes i 2009 ut at han kunne lage et eventyr i Storfjord. Med et unikt klima: Skibotn er landets mest nedbørsfattige sted, et terreng og et jordsmonn som sterkt appellerer til terrengsykling, lå mulighetene åpne.
Men ingen i nord hadde turt å tenke så stort som Sigmund: Han ville lage et nasjonalt ritt, med internasjonalt snitt. Målet var 1.000 deltakere. Lavkarittet - som vår lokale terrengsykkellegende Einar Bjørn tok initiativ til allerede i 1996 - lå med halvbrukket rygg og samlet bare et halvt hundre deltakere.
En helt ny trasé og en egen historie ble utviklet i løpet av to år.
I dag er Lavkarittet nordnorges største.

Traseen er av det spektakulære slaget - du kan lese mer om den her.

Kjell Harald Horn har sansen for det ekstreme, men ånder for å få flest mulig i aktivitet. Han vil helst ha dem ut - og aller helst til eventyrøya Senja. I sommer ble Sans Senja Skyrace en suksess allerede i sitt første år. 27. august inviterer Kjell Harald til tidenes første Sans Senja Offroad.
Løypa utnytter det ypperste som finnes av stinett på Senja - og det sier ikke lite. Den utfordrer deg på alt du har lyst til å oppleve som terrengsyklist. Flyt etter rene stier i et velholdt landskap; teknisk moro; stigninger som presser blodsmaken ut på tunga; nedkjøringer som trigger adrenalinet og frykten.
Kort sagt: Sans Senja Offroad er 41 kilometer og 1200 høydemeter som kårer den komplette terrengsyklisten.

Les mer om terrengsykling på Senja her.
Jeg har vært så heldig å få være med å sette traséen for både Lavkarittet og Sans Senja Offroad, og går god for at dette er ekte terrengritt av ypperste kvalitet.


For tre år siden var jeg så heldig å få bli kjent med gjengen som står bak det fineste og mest vennlige sykkelarrangementet jeg vet om: Skaidi Xtreme er ganske enkelt noe helt unikt. Takket være mange, men desidert mest takket være Odd-Peder Wang Norderud. Makan til fyr finnes knapt.
Ikke bare er han et råskinn på sykkelsetet selv, en av de aller beste i nord, men han er også en helt vanvittig god lagbygger. Han har sammen med sine venner i Hammerfest laget et terrengritt som det snakkes høyt om i internasjonale terrengsykkelmiljø.
Det er ganske enkelt et sammenhengende fest å være på Skaidi Xtreme.
Slagordet "Raw, rough, real" er både steintøft og beskrivende. 

Du kan lese mer om rittet her og her. 
Og sjekk en herlig bildereportasje her.
Jeg er stupforesket.
Felles for alle disse tre rittene er ikke bare at de er skapt av lokale helter som brenner for sitt nærområde, for naturen og for terrengsykling; Felles er også at de gjør deg til et lykkeligere menneske. Jovisst er de tøff; dette er ingen enkle grusritt, men ingen av dem er tøffere enn at også mosjonisten kommer seg helskinnet og rikere igjennom.
Derfor er de sånn at det for de aller fleste er et personlig - og stort - mål å fullføre. Det klarer de aller, aller fleste.
At det gjør vondt, kanskje i flere dager, lever du fint med.
Fordi opplevelsen og naturen er så stor at du ganske enkelt vil være med hele veien til mål.
Fordi den lokale heiagjengen legger til rette og gjør alt for at du skal klare ditt eget mål for dagen.

Jeg skal sykle alle tre rittene i år, i et år der jeg har trent mindre enn på veldig, veldig mange år. Der jeg ikke har syklet et eneste ritt på et helt år - der målet er å fullføre. Men mest av alt gjør jeg dette for å oppleve terrengsykling og vennskap av det ypperste slaget.
Fordi jeg er blitt avhengig.

Nord-Norge har den desidert fineste terrengsyklinga.
De tre neste helgene står tre av de fineste rittene på menyen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar